Presenttips till mamma

Detta är en berättelse om vad jag kunde ha tänkt mig att köpa till min mamma. Vad skulle du vilja ge till din?

När jag var liten lärde min mamma mig att det var fult att skrämmas och vad som kunde hända om man inte var beredd på det. Det kunde sluta väldigt olyckligt berättade hon. Hon berättade också en del myter för mig och min bror om vad som skulle hända om man inte skötte sig. Hon skrämde hos med att en som hette ”Sotar-Per” skulle komma ner genom skorstenen om man inte var snäll. Detta gjorde att man blev skrämd och skötte sig. Fast detta var en annan sorts metod att skrämmas som inte var lika farlig som när man i mörkret hoppar fram bakom en vägg och skriker till åt någon som kommer gåendes. Detta blir så tvärt så det kan leda till tråkigheter. Det tog lång tid innan man förstod att det såklart inte fanns någon sådan figur som kallades ”Sotar-Per”. Därför hade jag nu, om min mamma levde, köpt en spökupplevelse inne i Stockholm. Det skulle varit kul att gå omkring med henne i bl.a. Gamla Stan bland de trånga gränderna och i mörkret för att se vad detta skulle innebära. Detta tror jag nog hon skulle uppskattat. Detta skulle även ha varit en intressant  upplevelse så tillvida att man hela tiden skulle gå på helspänd och med stor spänning lyssna på alla berättelser om mord och ond bråd död som har inträffat i dessa kvarter under alla dessa år.

Det hände när jag var liten att vi två ofta åkte in till Stockholm, men då var vi mest ute på Skansen och promenerade och tittade på djuren. Det hade varit kul att göra något annorlunda med henne. Det hade också varit en slags terapi för mig som var mörkrädd som liten. Numera är det inte alls någon fara med det även om jag inte gärna går ensam i mörkret. När jag var liten då var man mer rädd för sådant som inte finns, men numera är man rädd att det ska komma fram någon och t.ex. råna en eller slå ner en. Vad som sedan existerar och inte existerar är en fråga som det kanske inte går att få något riktigt svar på. Finns det spöken och vålnader? Är de bara framme i så fall när det blir mörkt? Varför kommer de fram då i så fall och inte i dagsljus?

Min mor avled av cancer 1998 och det var en tuff tid. Nu är det mycket lättare att skriva om henne och att tala om henne än vad det var då. Däremot saknar jag henne mycket och inser att det var mycket mer man kunde ha hittat på med henne än vad man gjorde. När man kom upp i tonåren var det givetvis kompisar som tog upp den mesta av tiden och besöken till Stockholm blev mer och mer sällsynta.

Fler presenttips Klick här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *