Presenttips till honom

Letar du efter den perfekta presenten till honom? Något som är unikt, roligt, personligt och bra. Då rekommenderar vi följande presenter.

Whiskey, kan det verkligen vara något för honom?

Det går givetvis utmärkt att gå in på en bar och beställa ”ett glas whisky”.

Men det är ganska tråkigt.
Betydligt roligare är att beställa en whisky man verkligen älskar. En som smakar exakt så

som man vill att en whisky ska smaka. Ta till exempel en 12-årig Laphroaig (uttalas ”lafrojg”). För den som älskar skotsk whisky är Laphroaig så nära paradiset man kan komma med sin kraftiga smak av rökt torv. Steffo Törnquist liknade visst smaken en gång vid att slicka på en nytjärad segelbåt.

Om man inte är lagd åt det hållet att man gillar att slicka på nytjärade segelbåtar gör man dock bäst i att söka sig till en whisky som är mindre rökig. Ta till exempel en amerikansk bourbon whiskey (ja, nu lade vi plötsligt till ett ”e” i namnet – för så gör amerikanerna). Bourbon har en helt annan karaktär. Nu framträder plötsligt toner av karamell och sötma, ibland även av bränt träfat. Prova till exempel att sluta ögonen och skölja runt någon centiliter Four Roses i munnen. Smaken är mer lättillgänglig, mer direkt. Det är en whiskey för cowboys.

Som det framgår ovan kan skillnaden mellan whisky och whisky (eller whiskey!) vara som dag och natt. Som skillnaden mellan en Rolls Royce och en trehjuling. Men det betyder inte nödvändigtvis att en sort skulle vara bättre än en annan. Skottarna lär ha sagt att det finns en whisky för varje tillfälle och för varje sinnesstämning, och det ligger nog något i det. Ibland har man lust att smaka på den där nytjärade segelbåten, och ibland vill man bara åka lite trehjuling. Det avgörande är – som i de flesta andra fall – den personliga smaken.

Häri ligger det fina med att unna sig en whiskyprovning. Den tillåter en just att känna efter vad det är man gillar allra bäst, och den tillåter en att pröva sig fram på ett sätt som är betydligt mindre kostsamt än att investera i hela flaskor med nytjärad segelbåt. Och inte nog med det. Man lär sig även att whisky kan vara så mycket mer än ”ett glas whisky”. På whiskyprovningen lär du dig att njuta av drycken i flera olika steg. Först studerar du färgen och hur oljig den verkar när du snurrar på glaset. Du drar in aromen i näsborrarna med små lätta andetag (så att inte alkoholångorna bedövar luktsinnet) och bedömer hur den luktar. Doftar den skotskt högland och havssälta? Eller är det kanske frukt och bär som gör sig påminda? Sedan kommer det viktigaste: smaken. Om du känner inslag av vanilj och sötma kanske det är en klassisk bourbon du smakar på. Om den däremot smakar råg kanske den härstammar från Kanada. Slutligen når vi själva crescendot: eftersmaken. Nu kanske whiskyn lämnar helt oväntade smaker efter sig. Kanske valnöt, kanel och vem vet vad. Det är du som avgör – det finns inga rätt eller fel.

Att njuta en god whisky handlar inte om att försöka hitta ”rätt” beskrivning eller om snobbiga fasoner. Det handlar om att som en sann livsnjutare hänge sig åt drycken fullständigt, och att sätta namn på vad det är man upplever. Kanske kan man kalla det för poesi i någon mån.

Så oavsett om du tycker att det smakar nytjärad segelbåt eller ”känns som att åka trehjuling” har du förmodligen helt rätt.

Men en sak är i alla fall säker, och det är att det inte längre bara är ”ett glas whisky”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *